perjantai 3. heinäkuuta 2009

DON'T WORRY, BE HAPPY!

Muutama kesäinen sana erityisesti ammattimurehtijoille:

Katso kedon kukkia ja taivaan lintuja. Katso luontoa ja huomaa. Näe Jumalan kunnia luonnossa. Kaikki eivät ikävä kyllä näe asioita näin. Ateisteilla on parhaillaan menossa kampanja, joka julistaa: ”Jumalaa tuskin on olemassa. Lopeta siis murehtiminen ja nauti elämästä!”

Pikkuisen hassusti ajateltu. Eikö juuri tietoisuus siitä, että Jumala ON olemassa, anna meille luvan olla murehtimatta ja syyn iloita ja olla kiitollisia elämästä? Luetaanpa vaikka nämä Jeesuksen sanat Vuorisaarnasta:

"Älkää huolehtiko hengestänne, siitä mitä söisitte tai joisitte, älkää ruumiistanne, siitä millä sen vaatettaisitte. Eikö henki ole enemmän kuin ruoka ja ruumis enemmän kuin vaatteet? Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ja olettehan te paljon enemmän arvoisia kuin linnut! Kuka teistä voi murehtimalla lisätä elämänsä pituutta kyynäränkään vertaa? …Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki tämäkin. Älkää siis huolehtiko huomispäivästä, se pitää kyllä itsestään huolen. Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet." (Mt. 6:25-34)

Jeesus opettaa, että Jumalaan uskovan ihmisen ei tarvitse kantaa murhetta kaikesta mahdollisesta. Taivaallinen Isä pitää hänestä huolen ja auttaa häntä etsimään sitä, mikä on tärkeintä: Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttaan. Näin Jumala vapauttaa hänet tekemään hyvää lähimmäisilleen. Kristitty muistaa Jeesuksen sanat "Autuaampi on antaa kuin ottaa".

Jos Jumala on antanut meille itse elämän ja tämän ruumiin, eikö hän myös huolehtisi vähemmän tärkeistä asioista kuten ruoasta ja vaatteista? Room. 8:32 Paavali muistuttaa: "Kun hän ei säästänyt omaa Poikaansakaan vaan antoi hänet kuolemaan kaikkien meidän puolestamme, kuinka hän ei lahjoittaisi Poikansa mukana meille kaikkea muutakin?" Jumala on antanut meille jo tärkeimmän lahjansa – eikö hän siis antaisi myös vähemmän tärkeitä? Jumala pitää huolen omiensa perustarpeista, sitä ei ole syytä epäillä eikä murehtia.

Jumalan luomistyöhön uskova näkee näin luontoa tarkkaillessaan valtavaa Jumalan johdatusta ja huolenpitoa. Kaikki toimii tarkoituksenmukaisesti ja hienosti. ”Hyvin hän on kaiken tehnyt”. Jeesus avaa silmiämme katselemaan maailmaa Jumalan luomana, jossa hän koko ajan pitää elämää yllä. Jumala johdattaa maailman kulkua pienimmänkin luontokappaleen kohdalla ja ihminen hänen arvokkaimpana luotunaan on siksi erityisen huolenpidon kohteena.

Jeesus ottaa esille murehtimisen hyödyttömyyden elämän pituutta ajatellen. Kukaan ei voi murehtimalla (eikä millään muullakaan konstilla) lisätä elämänsä pituutta. Elämää on annettu sen verran kuin Luoja on hyväksi nähnyt antaa. Murehtiminen tuo vain stressin ja muut vaivat. Koko elämän saa ottaa Luojansa kädestä murehtimatta päiviensä pituudesta. Näin ei tarvitse huolehtia tänään huomisen asioista, vaan saa luottaa Jumalan huolenpitoon myös huomenna. Hän antaa riittävän voiman huomisen murheisiin. Tämän sisäistäminen vapauttaa elämään elämää täysillä tässä ja nyt, nauttimaan elämästä Jumalan lahjana.

Meidän tulee ottaa todesta se asenne, josta Paavali kirjoittaa Fil. 4:6: "Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan tietoon." Paavali antaa tässä myös keinot huolien voittamiseen, ei ainoastaan kehota olemaan huolehtimatta. Tarpeet saa tuoda Paavalin esittämin tavoin Jumalan eteen ja "silloin Jumalan rauha, joka ylittää kaiken ymmärryksen, varjelee teidän sydämenne ja ajatuksenne." (Fil. 4:7).

Koska Taivaallinen Isä tietää, mitä tarvitsemme ja lupaa huolehtia näistä tarpeista, voimme vapaasti keskittyä etsimään Jumalan tahtoa ja ajamaan Jumalan valtakunnan asiaa. Jumalan tahdon toteutumisesta voi ja pitääkin kantaa huolta. Tämä ns. Pyhä huolettomuus ei päde Jumalan valtakunnan asioihin. Murehtia ei toki tarvitse, mutta Jeesuksen seuraajan on syytä olla uskollinen häntä kohtaan ja tarkka hänen tahtonsa toteuttamisesta.

Jumalan huolenpito vapauttaa myös huolehtimaan lähimmäistemme tarpeista. Tätä puolta Jumalan tahdon toteuttamista kuvaa Gal. 6:2-10: ”Koska olemme saaneet ja saamme kaiken Jumalan kädestä, voimme jakaa lahjaksi saamaamme eteenpäin. "Kun meillä vielä on aikaa, meidän on siis tehtävä hyvää kaikille, mutta varsinkin niille, joita usko yhdistää meihin" (Gal. 6:10).

Toki meillä kaikilla on enemmän tai vähemmän asioita, joista kannamme huolta ja murhetta. Alitajuisesti salakuljetamme menneitä murheita tuleville päiville. Siitä säkistä tulee aikaa myöten tosi painava! Mutta mitä useammin käymme ehtoollisella, sitä vähemmän niitä on, sillä joka kerran saamme jättää ne Herramme haltuun.

Kesärukous:
Herra, avaa meidän silmämme,
niin me näemme sinun kirkkautesi.
Herra, avaa meidän korvamme,
niin me kuulemme sinun kutsusi.
Herra, avaa meidän sydämemme,
niin me tunnemme sinun rakkautesi.
Herra, avaa meidän kätemme,
niin me annamme sinun omastasi.
Herra, avaa meidän elämämme,
niin me julistamme sinun suuruuttasi. Aamen.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

- Sussiunakkoon! Itkijänaisista olen kyllä kuullut, mutta onko ammattimurehtijoitakin oikeasti olemassa?
- Ei, en usko. Niin amatöörimäisen onnettomia nuo esitykset ovat tähän asti olleet, vaikka pyrkijöitä tälle jalolle alalle on paljon. Onneksi kristityt saavat ulkoistaa omat murheensa heittämällä ne Mestarinsa päälle.
- Sussiunakkoon! Ovatko jumalankieltäjät sitten oikeasti murheettomia, niin kuin mainosplakaatit linja-autojen kyljissä väittävät?
- Ei, en usko. Mainoskampanjat ovat mainosmiesten ideoimia juttuja, joiden tehtävä on myydä jotakin tuotetta. Tässä tapauksessa bussillista ilmaa...

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Tutustumisen arvoinen debyyttilevy Harmaja-nimiseltä yhtyeeltä, joka rokkaa Saimaa:

Harmaja - Sydäntalvella




Harmaja - Sataa

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voi kun tuon murehtimisen osaisikin jättää pois, niin olisihan elämä silloin mallillaan! Kevyempää ainakin...

Anonyymi kirjoitti...

Musiikki on paskaa, ja sitä samaahan tuo laulajakin näyttää vetävän tervakeuhkoihinsa. Puuttuu enää kirkkovene dekryptattuna. Miksi kaikki kirkkoon liittyvä on kirkon itsensä toimesta negatiivista? Kyllähän sen halventamisen muutkin tekisivät. Koittakaas ny papit rajoittaa K18-linjaa ja raapustella vaikka aurinkoisia öljyväritöitä.

Samalla avoin kirje Jukka Paarmalle: vaihtakaa mainostoimistoa.

Hannu Kiuru kirjoitti...

Mitä Harmajaan tulee,niin ilo taitaa olla yksin minun puolellani...
:-)

Mitä taas kirkkoveneeseen tulee, niin kieltämättä kiistelty kuva tuntuu tarkoituksellisen julkisuushakuiselta idealta...

Vaan osasipa tuo oppi-isämme M. Lutherkin raflata paskapuheillaan.
Palaan astialle, jahka
lomalaitumilta joskus palaan...

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoitukseen ei mitään lisättävää. Juuri näin asia on, aamen!

-veli Kristuksessa