sunnuntai 3. tammikuuta 2010

”Suomessa voi tapahtua mitä vaan koska vaan!"

Otsikon siteeraus olisi voinut olla aika monen suomalaisen epäuskoinen huudahdus uudenvuodenaattona 2009, kun alkoi tulla tietoja Espoon Leppävaarassa tapahtuneista kauheuksista. Puhuttiin, että Sellon Prismassa oli ainakin neljä ihmistä saanut surmansa tappajan luodeista.

Sitaatti on kuitenkin peräisin poliisiylijohtajan haastattelusta. Hän toi julki kansalaisten ahdistuksen ja varmasti tuli pukeneeksi sanoiksi omankin tyrmistyksensä. Hän vain unohti, ettei kansalaisten turvallisuudesta vastaava korkea virkamies voi lausua ihan mitä sylki suuhun tuo.

Eli hänen viestinsä oli aivan totta, mutta se ei rauhoittanut tilannetta millään tavalla. Pikemminkin päinvastoin: Poliisiylijohtaja tuli myöntäneeksi oman avuttomuutensa, systeemin haavoittuvuuden ja rivien välistä sen, että jos joku tahtoo tehdä pahaa toisille, hän siinä myös onnistuu.

Taitavat nämä komealta kuulostavat turvajärjestelyt niin meillä kuin muuallakin maailmassa olla pelkkiä kuplia? Uskon varassako turvallisuusasioissa pitää olla? Toisin sanoen uskon olevani turvassa, kunnes toisin osoitetaan? Niinhän luulee jäniskin olevansa turvassa, kun vain pistää päänsä pensaaseen. Mistä se voisi tietää, että koko muu kroppa näkyy puskan ulkopuolella…

Mielestäni poliisiylijohtajan olisi virkansa puolesta pitänyt puhua tästä tapauksesta vain yksittäistapauksena. Ja jättää spekulointi tuonnemmaksi. Nythän hän livautti huuliltaan senkin kuolemattomuuden, että maahanmuuttoasioissa täytyy katsoa entistä tarkemmin, ketkä tänne saavat jäädä. Huh, huh!

Espoon piispa Mikko Heikka esitti toivomuksen, että uuden vuoden alkaessa meistä jokainen miettisi omassa elämässään mahdollisuuksiaan lisätä turvallisuutta, erityisesti lasten ja yksin jääneiden turvallisuutta. Näin pelon ja sanattomuuden keskelle voisi syntyä tilaa keskustelulle, yhteiselle pohdinnalle, turvalliselle yhdessäololle.

Heikan viesti on niin hyvä, että arvelen hänen saaneen konsultaatioapua rouvaltaan. Jos poliisiylijohtaja on naimisissa, niin olisi hänenkin sopinut kysyä neuvoa puolisoltaan ennen kuin lähtee möläyttelemään.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Juuri niin. Poliisiylijohtajan kommentti ja Heikan "huolehtikaa lasten turvallisuudesta" olivat kuin yö ja päivä. Poliisipomo ei siinä tilanteessa ainakaan lisännyt lasten turvallisuuden tunnetta - eikä kenenkään muunkaan.