sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Kumpi perutaan - pääsiäinen vai kuolema?

Muuan 5-vuotias tyttö oli juuri kuullut pääsiäistarinan pyhäkoulussa. Väritystehtäväkin oli kuulunut ohjelmaan. Kotona hän kertoi värittämiensä kuvien avulla jännittävää tarinaa vanhemmilleen: ”Näitä lehtiä heiteltiin koko ajan. Jeesus söi sen kavereiden kanssa ja tänne luolaan se poika meni kuolemaan. Mut ei se kuollutkaan, kun Taivaan isäntä oli sen isä ja se keksi jotain, ettei se kuollut”.

Tämä pieni teologinalku on ihan oikeilla jäljillä siinä, että eräässä mielessä Isä perui Poikansa kuoleman antamalla sille kokonaan uuden merkityksen.

* * * * * * *

Meidän on syytä tehdä ero ylösnousemuksen tosiasian ja ylösnousemuksen merkityksen välillä. Ylösnousemuksesta puhuttaessa aletaan usein kontrolloida, todistella tai kumota ulkonaisestikin havaittuja tosiasioita ja ilmiöitä. Uusi testamentti sen sijaan korostaa ylösnousemuksen merkitystä.

On tärkeää pitää mielessä, miten täydellinen yllätys ylösnousemus oli. Ei ollut yhden yhtä, joka olisi osannut sitä kiihkeästi toivoa ja palavasti odottaa. Se, mitä Jeesus oli puhunut ylösnousemuksestaan, oli mennyt opetuslapsilta toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Nuo entiset oppilaat pitivät kiistattomana tosiasiana sitä, että kuolema on lopullisesti vienyt opettajan. Ja kohta heitäkin tultaisiin hakemaan. Kohtalo olisi sama kuin opettajallakin.

Mutta yllätys, yllätys! Tällaisessa tilanteessa – pelon, kauhun, epätoivon ja epäilysten keskellä - kaikki menee täysin uusiksi! Tulee uusi mahdollisuus, uusi alku. Pitkänperjantain epätoivo muuttuu pääsiäisuskoksi, suru iloksi, pelko rohkeudeksi.

* * * * * * *

Vaikea on kuvata sanoinkuvaamatonta! Kun korkeasti oppinut apostoli Paavali kertoi Ateenassa kreikkalaisille ylösnousemuksesta, nämä älyllisistä ongelmista, väittelyistä ja kaikesta uudesta kiinnostuneet ihmiset torjuivat puheet mielettöminä: ”Olet järjiltäsi!”

Ja tämä on se järjetön viesti, loukkauskivi, skandaalien skandaali: Jumala herätti Poikansa kuoleman unesta. Jeesus elää!!! Ilmestyskirjassa Jeesus itse sanoo (Ilm. 1:16):”Minä olin kuollut, mutta nyt minä elän, elän aina ja ikuisesti. Minulla on kuoleman ja tuonelan avaimet”.

* * * * * *

Kristus on totisesti ylösnoussut! Tästä seuraa, että kuolema on kristitylle vain portti toiseen todellisuuteen.Johonkin ihan uuteen. Ihanuuteen!

2 kommenttia:

Elina Koivisto kirjoitti...

Ihana tuo lapsen juttu!

Ja ihmeellistä tämä pääsiäisen sanoma.

Hyvää ja siunattua pääsiäistä!

Hannu Kiuru kirjoitti...

Jep, jep. Tällaisia pieniä sattumuksia sitä tarttuu hihaan, kun on kauan toiminut pappina! :-)

On upeaa, miten pääsiäisen sanoma tarjoillaan meille varsin valmiina pakettina.