maanantai 5. huhtikuuta 2010

Emmauksen tiellä

Ylösnousseen seurassa on hyvä olla. Jeesuksen ja oppilaitten jälleennäkemisestä kertovat raamatunkohdat ovat tämän papin mielestä kaikkein mieluisinta luettavaa ja pohdittavaa. Jeesus tapaa oppilaansa milloin rannalla, milloin lukittujen ovien takana tai vaikka maantiellä. Kertomuksiin liittyy tavattoman paljon arkisia elementtejä, kuten yhdessä syöminen.

Emmauksen tien tapahtumat (Lk. 24:13-35) osoittavat meille, miten Jeesuksen historiallisen elämän unohtumaton muisto, Vanhan testamentin kirjoitusten todistus ja Jeesuksen ilmestyminen oppilailleen liittyvät saumattomasti yhteen. Tässä on selostus siitä, miten kristinusko tosiasiallisesti syntyi.

Jeesus ilmestyi Kleopaksen ja hänen poikansa Simonin seuraan, kun nämä pääsiäispäivän iltana taivalsivat kohti Emmausta, 12 kilometrin päässä Jerusalemista olevaan kotikyläänsä. Miehet olivat varsin hämmentyneissä tunnelmissa, keskustelivat keskenään pääsiäisjuhlaan liittyneistä järkyttävistä tositapahtumista ja toisaalta villeistä huhuista, joiden mukaan kaikki ei ollutkaan sitä, miltä näytti.

Miesten keskustelujen toivottomuus antaa Jeesukselle tilaisuuden ryhtyä puhumaan. Jeesus kyselee, miehet vastaavat huoltensa ja epäilystensä pohjalta. Miehillä oli ollut jonkinlainen historiallinen usko, mutta ei ollut enää. He eivät voineet edes aavistaa, että muutaman tunnin kuluttua heillä kummallakin olisi elävä usko ylösnousseeseen!

Nämä Emmauksen miehet eivät kuuluneet 12 opetuslapsen joukkoon, mutta kirkkohistoriasta tiedämme, että nuoremmasta kulkijoista, Simonista, tuli Jerusalemin seurakunnan johtaja heti Jeesuksen veljen Jaakobin jälkeen. Ei vain Jeesuksen elämä vaan myös hänen ylösnousemuksensa ja ilmestyksensä perustuvat silminnäkijöitten todistuksiin.

Jeesus pitää siis matkatovereilleen raamattuluennon aiheesta Miksi Messiaan piti kulkea kärsimyksen ja kuoleman tie. Hän alkaa Mooseksesta ja selittää Messiasta koskevat raamatunkohdat osoittaen, että ne kaikki ovat täyttyneet juuri hänessä. Apostolien teoista näemme, että ensimmäisten pidettyjen saarnojen sisältönä oli juuri sama: Kertoa, miten Vanhan testamentin ennustukset ovat toteutuneet Kristuksessa.

Ilta koittaa ja saavutaan kotitalon luo. Jeesus on kulkevinaan ohi, jatkavinaan matkaansa eteenpäin, mutta miehet tahtovat vielä jatkaa keskustelua ja haluavat tarjota salaperäiselle matkakumppanilleen illallisen ja yösijan.

Illallisella eli ehtoollisella Jeesus avasi opetuslasten silmät ja sen perusteella he olivat tunteneet hänet juuri leivän murtamisessa. Kuin suomut olisivat pudonneet miesten silmilät niin, että he havahtuivat huomaamaan, miten historian Jeesus ja ylösnoussut Kristus on yksi ja sama henkilö. Hän on ehtoollisessa läsnä, hän murtaa leivän ja siunaa viinin ja tällä tavalla ravitsee matkalla olevat, ei vain tätä elämää vaan myös iankaikkisuutta varten.

Luukas ei sitä erikseen mainitse eivätkä miehet olleet siihen matkalla kiinnittäneet huomiota, mutta toki oppilaat nyt sisällä huomasivat naulan jäljet kunniavieraansa käsissä.

Kun silmät ovat avautuneet näkemään ylösnousseen Kristuksen ja mitä Kristuksen ylösnousemus merkitsee, siitä seuraa halu olla yhteydessä toisten uskovien kanssa ja halu kertoa Jeesuksen ylösnousemisesta muillekin. Puu ei pala yksinään, eikä niin suuri asia voi pysyä salassa, vaan siitä on suorastaan pakko kertoa muillekin.

Jeesus katoaa matkalaisten näkyvistä, ja pian ovat muutkin aterioitsijat tiessään! Ruoka-astiat jäävät varmasti pöytään, kun Kleopas ja Simon säntäävät uudelleen yön selkään. Nyt mennään, jos ei ihan juoksujalkaa niin ainakin pikamarssia takaisin Jerusalemiin. Ja kun isä ja poika huohottaen saapuvat perille, he saavat kuulla, että Herra oli jo ollut siellä, näyttäytynyt omilleen, osoittanut elävänsä.

Miten elävä usko syntyi? Miehet olivat todennäköisesti omin silmin todistaneet, miten ristiinnaulittu Jeesus siirtyi vainajien joukkoon – ja kuitenkin he kolmen päivän kuluttua taas kohtasivat hänet ilmi elävänä! Elävä usko ei syntynyt heidän omien ponnistelujensa tuloksena, ei heidän huokaustensa eikä kyyneleittensä voimasta, vaan kokonaan ylösnousseen aloitteesta. ”Jeesus itse liittyi heidän seuraansa ja kulki heidän kanssaan”.

Ei kommentteja: