Koska suomalaisella yhteiskunnalla ei jatkossa näytä olevan varaa maksaa eläkkeitä, ihmisten pitää vain jaksaa jatkaa työntekoa niin kauan, että ymmärtävät kaatua saappaat jalassa.
Niiden, jotka ovat jo eläkkeellä, pitäisi kuulemma tehdä hoitotestamentti, jotta hoitokulut menisivät jostakin muusta kuin yhteisestä pussista. Toisaalta: Joka toinen päivä Suomessa kuolee jo yksi vanhus oman käden kautta...
Kaikkein kalleimmaksi tulevat ihmisten kaksi viimeistä vuotta, sanotaan. Minkälaisia johtopäätöksiä tästä pitäisi tehdä?
Vanhukset, vammaiset, varattomat - kuka teitä oikein mahtaa jatkossa hoitaa? Libero on aina kuvitellut, että olemme järjestäytyneet yhteiskunnaksi juuri siksi, että pitäisimme huolta heikoimmista.
Miksi työssäoloaikaa pitää yrittää keinotekoisesti pidentää? Tutkimuksien mukaan suomalaiset poistuvat keskimäärin 60-vuotiaina työelämästä, miehet vähän alle, naiset vähän päälle kuuskymppisinä. Masennuksen tai tuki- ja liikuntaelinsairauksien takia.
Eikö taloudellisinta olisi, jos ihmisille säädettäisiin yleinen ja yhtäläinen elinajan pituus. Se voisi olla juuri tuo 60. Meikäläisenkin pitäisi alkaa miettiä, miten käyttäisi viisi viimeistä vuottaan. Siis työn ohella.
perjantai 12. maaliskuuta 2010
Pidennetyt työurat vai lyhennetyt elinpäivät?
Tunnisteet:
pidennetyt työurat vai lyhennetyt elinpäivät?
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Minusta työurien pidentäminen on mahdollista ainoastaan siinä tapauksessa, että onnistumme rakentamaan uuden yhteiskunnallisen ilmapiirin, joka palauttaa ihmisille työn sisäisen palkitsevuuden. Uskon, että ihmiset voivat tehdä hyvinkin osa-aikaisesti töitä vaikka 70 - 75 vuotiaiksi, kun heille palautetaan niin monella kadoksissa oleva työilo. Tämä käytännössä merkitsee sitä, että työn tuloksellisuutta ei arvioida pelkästä tehokkuusmittarein, vaan työllä on muitakin arvoja kuin tuottavuus. Puhutaan paljon siitä, kuinka nykyään arvostetaan nuoruutta. Välillä mietin, johtuuko se siitä, että nuoret ovat helpommin riistettävissä. Ikääntyvät ihmiset elämänkokemuksensa sanelemina eivät ehkä suostu tekemään työtä tavalla, joka on ristiriidassa heidän arvomaailmansa kanssa?
Hei, Katisar jne: Kiitos erinomaisen oivaltavasta kommentistasi, joka antaa vanhalle(kin) ajattelemisen aihetta.
Lähetä kommentti