perjantai 30. lokakuuta 2009

Lutherin ohje Uskonpuhdistuksen muistopäivänä saarnaaville!

"Tämä on nyt vastenmielinen saarna, joka saattaa meidät huonoon huutoon maailman edessä ja saa aikaan, että meihin työlästytään ja lyödään meitä suuta vasten. Sen näet saattaisi maailma kyllä vielä kärsiä, että oikein saarnataan Kristuksesta ja kaikista uskonkappaleista; mutta jos tahdotaan sitä ahdistaa ja huomauttaa, että sen viisaus ja pyhyys eivät mitään merkitse ja että se on sokea ja tuomittu, niin silloin ei se taida eikä tahdo kärsiä tätä, vaan alkaa syyttää saarnamiehiä, että he eivät taida muuta kuin haukkua ja panetella, ja lisää vielä, että siten yllytetään maailmaa ja synnytetään rauhattomuutta sekä halvennetaan hengellisiä säätyjä ja hyviä töitä...

Mutta mitä on meidän tähän nähden tekeminen? Jos on suolattava, niin täytyy sen tuntua...Suolan tulee olla kirpeää ja vaikuttaa tehokkaasti...Jos tahdot saarnata evankeliumia ja auttaa ihmisiä, niin täytyy sinun myös olla tuikea ja riputella suolaa haavoihin, so. ilmaista erhetykset ja nuhdella sekä oikaista sitä, mikä ei ole oikein...tyrkytellä heille parannusta. Jos oikea suola, so. sellainen oikea Raamatun selittäminen puuttuu...itsekukin ajattelee ja esittelee asiat omalla tavallansa...Valistaminen on se uskon ja opetuksen toimi, jolla me autamme muitakin ihmisiä uskoon..."

- Martti Luther, Kristuksen vuorisaarna

Sunnuntaina 1.11. on Uskonpuhdistuksen muistopäivä.
Saarnatekstinä on Matt. 5: 13-16:

Jeesus sanoo:
»Te olette maan suola. Mutta jos suola menettää makunsa, millä se saadaan suolaiseksi? Ei se kelpaa enää mihinkään: se heitetään menemään, ja ihmiset tallaavat sen jalkoihinsa.
Te olette maailman valo. Ei kaupunki voi pysyä kätkössä, jos se on ylhäällä vuorella. Eikä lamppua, kun se sytytetään, panna vakan alle, vaan lampunjalkaan. Siitä sen valo loistaa kaikille huoneessa oleville. Näin loistakoon teidänkin valonne ihmisille, jotta he näkisivät teidän hyvät tekonne ja ylistäisivät Isäänne, joka on taivaissa.»

Vien valoa Sörkan vankilaan, ripottelen suolaa haavoille pitämällä Lutherin mainitseman vastenmielisen saarnan. Toivottavasti vankiseurakuntani ei täysin työläänny minuun. Ja kyllä kai vartijat pitävät huolen siitä, ettei kukaan pääse lyömään minua suulle?

Ei kommentteja: