maanantai 14. joulukuuta 2009

Helsinki on monitoimiminareettinsa ansainnut!

Helsingin kaupungin isillä on tätä nykyä pää pilvissä. Täällä ollaan aivan villeinä korkeitten tornien perään! Pasilan rautatieaseman päälle pitäisi äkkipikakiireesti saada kansi, koska kannen päälle italialaiset arkkitehdit ovat jo suunnitelleet 10 hulppeaa pilvenpiirtäjää: Asuntoja, toimitiloja, myymälöitä…

Kun on kyse torneista, ei pitäisi unohtaa minareetteja. Nuo ylväät majakat voisivat olla pikantti lisä Suomen pääkaupungin katukuvassa. Yksi voisi nousta 212 metrin korkeuteen suoraan Ruotsalaisen teatterin vierestä Mannerheimintien varrelta. Silloin meillä olisi kerta heitolla maailman korkein minareetti!

Uskontoa tähän Helsingin uuteen maamerkkiin ei pitäisi sotkea kuin suurimpina uskonnollisina juhlapäivinä – tasapuolisesti. Ämyreistä voisi kuulua välillä kirkonkellojen kumu, välillä taas rukouskutsu. Tornin nuppiin vaihtuisi aina kulloisenkin uskonnonharjoittajayhteisön virallinen tunnusmerkki.

Torni kustannettaisiin mainosten avulla: Tornin seinämiin saa varsin paljon neonvalomainoksia. Lisäksi minareetin ”nimi” vuokrattaisiin viideksi vuodeksi kerrallaan eniten tarjoavalle. Siten meillä voisi olla vaikka Stockmann-minareetti. Saarioisten maksalaatikkoa ynnä muita herkkuja voitaisiin mainostaa tornista silloin, kun se ei ole nähtävyyskäytössä.

Koska torniin mahtuu vain kaksi ihmistä kerrallaan ja kiipeäminen vie oman aikansa, 212-metriset odottajien jonot pesiytyisivät kaupungin katukuvaan. Nämä aikaa tappavat ihmiset ovat potentiaalinen asiakaskunta luvanvaraisille katukaupustelijoille, jotka myyvät vain hyvälaatuista suomalaista designia. Walk out-tyyppinen pikajuomakahvila palvelisi myös janoisia odottelijoita.

Tämä hanke ei välttämättä ole kaikkien mieleen. Tasapuolisuuden nimissä myös toisinajattelijoille on annettava tilaisuus osoittaa mieltään. Heitä varten varataan oma protestoimisaika torniin tiettyinä päivinä ja kellonaikoina. Sieltä tornista he voivat puhista kiukkuaan ja puida nyrkkiään. Hekin joutuvat toki maksamaan 25 euron pääsymaksun, mutta vahvistinlaitteita he eivät saa käyttöönsä.

Hyväksi lopuksi vielä sananen sinulle, epäilevä Tuomas: Helsinkiä on kehitettävä. Helsingin on saatava kasvaa. Maan alle on jo rakennettu niin paljon kuin on voitu. Naapurin maallekin aiotaan rakentaa niin paljon kuin kehdataan. Ilmatila on kuitenkin vielä miltei kokonaan hyödyntämättä. Tornit ovat kaupunkimiljöön tunnusmerkkejä. Etkö, Tuomas, ymmärrä, että näin toimien me saamme suur-Helsingistä ensimmäisen suomalaisen MILJOONAKAUPUNGIN! Eikä nyt ole kyse projektiin uhratuista euroista vaan hankituista veronmaksajista!



::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::..

Fakta: Helsingin kaupunki haluaa rakentaa keskustaan kappelin, jota se on tarjoamassa Helsingin seurakuntayhtymälle. Kyse olisi isosta ikkunattomasta tynnyristä, jossa 100 hengen kappelin lisäksi olisi työtiloja seurakuntien diakoniatyöntekijöille ja kaupungin sosiaalityöntekijöille.

Jos seurakuntyhtymä ei huoli kappelia, sitä todennäköisesti tarjotaan esim. ei-kristillisten uskonnollisten yhdyskuntien käyttöön jonkinlaiseksi meditaatiotilaksi...

Uusien minareettien rakentamiskieltokohun sai aikaan Sveitsi.

Ei kommentteja: