Parin kuukauden kuluttua 30 vuotta täyttävä, parisuhteessa elävä synnyttämätön nainen antaa itselleen syntymäpäivälahjaksi sterilisaation. Lääkäri ei eettisiin syihin vedoten suostunut operaatioon aikaisemmin.
Nainen perusteli päätöstään sillä, että hän ei ole koskaan tuntenut hoivaviettiä. ”En osaa olla lasten seurassa. Ne saavat minut levottomiksi hektisyydellään ja arvaamattomuudellaan”. Naisen avomies komppaa vierestä: ”En halua luopua vapaudestani. Lapsi olisi kuin pallo jalassa.”
Helsingin Sanomat julkaisi Elämä-palstallaan ma 7.6.10 koko sivun mittaisen jutun nimeltä Vauvakuumeettomat. Siinä elämännautiskelijat, työmyyrät ja erakko kertoivat, miltä tuntuu elää ilman lapsia yhteiskunnassa, jossa suvun jatkaminen kuuluu menen mielestä yhä sääntöihin.
Nyt kuudenkympin korvilla oleva työmyyräpariskunta ajatteli nuorena parina, että lapsia voisi tulla sitten, kun tilanne olisi taloudellisesti vakaa. ”Lapsenteko” (sic!) kuitenkin jäi, kun kova työnteko vei parin mennessään. Lopulta pariskunta huomasi tottuneensa elämään ilman tenavia. ”Lasten hankinta ei ole tae onnellisesta vanhuudesta!” he tietävät kertoa. He ovat jo (varmaan moneenkin kertaan) turvanneet vanhuutensa taloudellisesti. Pari aikoo muuttaa aikanaan yksityiseen hoitokotiin…
Erakkouteen taipuvainen, maalla asuva 44-vuotias nainen saa voimaa taiteestaan ja omistamistaan hevosista. Hänellä ei ole minkäänlaista kaipausta lastenhoitoa tai pitkäaikaista parisuhdetta kohtaan. ”Olisin varmaankin se äiti, joka joutuisi otsikoihin ripustettuaan lapsensa vaatekoukkuun”, taiteilija-ratsastuksenopettaja sanoo virnistäen. Nuorempana nainen pisti monta seurustelusuhdetta poikki, kun miehet alkoivat haikailla lapsia. Nainen kokee olevansa onnellinen, kun on vastuussa vain omasta ja eläintensä hyvinvoinnista.
Jokin tässä nyt mättää, mutta mikä?
Lisää keskustelukysymyksiä:
”Lisääntykää ja täyttäkää maa…”? Kenen tehtävä on kyseessä?
Lapset ovat Jumalan lahja. Voiko lahjasta noin vain kieltäytyä?
Onko olemassa vanhemmuuteen kelpaamattomia ihmisiä?
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti